20170522-080A_Condo_render_02

Nominering Condo Prijsvraag

In februari 2017 schreef de Eindhovense corporatie Sint Trudo een prijsvraag uit rondom de bouw van de Condo-toren op de Strijp-S. De condo is een nieuwe woningtype voor Nederland: een compacte en daarom zeer betaalbare leefruimte van ongeveer 50 vierkante meter. Wij hebben hard gewerkt aan een visie voor de condo en kwamen met ons ontwerp ‘Wonen in een stedelijk fort’. Vol trots kunnen wij mededelen dat we bij de vijf genomineerde plannen horen. Sint Trudo zal naar voornemen het winnende ontwerp uitvoeren met een budget van €15.000. Sint Trudo maakt op de Dag van de Architectuur, zaterdag 17 juni 2017, de winnaar bekend.

Lees hier meer over de prijsvraag.

080A_Condo_doorsnede_00
Doorsnede woonkamer ‘‘de vensterbank’’

Wonen in een stedelijk fort

Wanneer je middenin het bruisende stadsleven wilt wonen, is een klein appartement veel betaalbaarder. Een compacte en beperkte leefruimte in slechts een gebouw zoals vele anderen. Een appartement van ongeveer 50 vierkante meter met een hoogte van 3,6 meter: een condo. Hoe bereik je hierin het weelderige gevoel van ruimtelijkheid? De kwaliteiten van een kasteel zouden voelbaar moeten zijn in dit appartement. Dikke wanden die je even kunnen afsluiten van het bruisende leven. Deze condo omarmd en beschermd je zoals een kasteel dat kan.

080A_Condo_plan_02
Concept uitleg: volledige wand > functionele zones worden sparingen in de wand > logische verbanden door de wand heen > kleine openingen vormen zichtlijnen naar de zones

In tegenstelling tot de gebruikelijke manier van indelen, is dit appartement uitgekerfd in verschillende ruimtes: een gang, eetkamer, woonkamer, slaapkamer en badkamer. Afhankelijk van de behoefte aan privacy zijn de ruimtes op verschillende hoogtes gemaakt. Vervolgens ontstaan er gaten in de dikke muren om de verschillende ruimtes te verbinden. De wanden, die ooit als een bescherming van het kasteel waren, zijn hier uitgekerfd tot een functioneel meubel. Functies zoals de keuken, een toilet, een vensterbank, een extra bed en opbergruimte zitten allemaal verscholen in de condo. Op deze manier wordt het meeste uit elke ruimte binnenin het envelop gebruikt, zowel horizontaal als verticaal.

080A_Condo_axonometrie_01
Axonometrie extra slaapelement
080A_Condo_axonometrie_03
Axonometrie opbergruimte

De afwerking van de muren wordt gezien als een schil die de invulling van de muren bedekt en deze kan verschillen naar smaak van de huurder. De afwerking zal net als de constructie van de muren van hout zijn. Dit is in contrast met de invulling van de muren die bijvoorbeeld blauw kan worden gestuct, dit is dan ook totaal anders dan de schil ervan.

080A_Condo_doorsnede_05
080A_Condo_doorsnede_06
080A_Condo_doorsnede_07
080A_Condo_doorsnede_08