Website_Groot

Transformatie Bibliotheek Enschede

De bibliotheek, schakel in de stad Enschede

De centrale bibliotheek is gelegen op een bijzondere plek in het stedelijk weefsel. Aan de rand van de historische binnenstad komen oud en nieuw samen. Met de ontwikkeling van de Kop ontstaat hier een nieuwe dynamiek. De stad is opzoek naar een plan dat fungeert als schakelstuk. De bibliotheek wordt een plek waar afstuderend talent zich kan vestigen en zichzelf door kan ontwikkelen binnen de grenzen van de stad.

oud en nieuw verwoven

Sinds de komst van de bibliotheek naar de Pijpenstaat heeft het iconische gebouw altijd gefungeerd als sociaal ankerpunt. De kenmerkende architectuur is een begrip in de stad. Door respectvol met het gebouw om te gaan,7 zijn we tot een invulling gekomen die heden en verleden verweeft. Het toegevoegde volume is subtiel en eenvoudig. Dit benadrukt de kwaliteit van het originele ontwerp des te meer.

het binden van talent

Een locatie als deze is bij uitstek geschikt om antwoord te geven op maatschappelijke vraagstukken. Samen met onze partners gaan we een programma ontwikkelen bestaande uit studentenkamers en kleine appartementen. Daarmee spelen we in op het dringende tekort aan woonruimte voor deze doelgroep. In het hart van het gebouw zetten we de bestaande kwaliteiten in om ontmoeting te stimuleren. Daardoor ontstaat een dynamisch programma, uniek in Enschede.

ext_02_kop-dag
ext_03_kop-nacht
EXT_header