Over

nieuwe architecten

verbinders van mensen en materialen

samen bouwend

aan nieuw perspectief

 

Nieuwe Architecten (gevestigd in Utrecht) is in 2014 opgericht door Joep Windhausen en Roderik van der Meulen. Wij geloven in de kracht van architectuur en de waarde die wij als architecten kunnen toevoegen in het zichtbaar maken van mogelijkheden en het maken van de juiste keuzen, doeltreffende ingrepen met positieve impact op mens en omgeving.

In ons werk staat verbinding centraal, verbinding tussen mensen, met professionaliteit en vakmanschap samenwerken aan het realiseren van onze projecten. Ontwerpen die vanaf de eerste streep zorgvuldig zijn bedacht om waar te maken, specifiek en doeltreffend tot in detail.

Projecten die inspireren, vonken en overtuigen, om verschil te maken, voor een betere omgeving en toekomst.

NIEUWSGIERIG

Als vooruitkijkende architecten bezitten wij een natuurlijke nieuwsgierigheid en zien de toekomst optimistisch tegemoet. Nieuwsgierig naar onze opdrachtgevers om ze beter te leren kennen en hiermee oplossingen en advies te realiseren dat past als een maatpak, maar ook verrast en nieuw perspectief biedt.

KANSEN IN VERNIEUWING

We zoeken de kansen van vernieuwing, op kleine en grote schaal. Wij geloven in de potentie van nieuw maken, vooruit kijken, maar verliezen nooit uit het oog wat er al is. Door bestaande kwaliteiten te versterken, verkrijgen we locatie specifieke identiteit en waarde in toekomstbestendige voorstellen.

VERANTWOORD VERNIEUWEN

We erkennen onze verantwoordelijkheid om te maximaliseren wat we kunnen (her)gebruiken van het bestaande en streven naar projecten die het gebruik van nieuwe materialen optimaliseren en de impact op ons milieu minimaliseren. Door een zorgvuldige uitwerking tot in detail kunnen wij de ingrepen optimaliseren op materiaalgebruik, milieu impact en effectiviteit.

IMPULS VAN VERNIEUWING

Met ons werk willen we plaatsen, gebruiken, gebouwen, wijken, delen van de stad nieuw leven inblazen. We gebruiken de verwachtingen van vernieuwing om plekken en ruimten nieuw leven in te blazen, de impuls van vernieuwing als kans voor het waarmaken van verwachting.

NIEUWE WAARDE

In alle projecten beginnen wij met een overkoepelende blik om met inzichtelijke scenario’s te komen tot een optimale ingreep met de meeste toekomstwaarde. Gebouwen die zich kunnen ontwikkelen en aanpassen aan veranderende behoeften met sprekende ingrepen om te overtuigen en vanaf het eerste begin draagvlak te creëren bij gebruikers en omgeving.

NIEUW PERSPECTIEF

Als Nieuwe Architecten streven we naar projecten en ontwerpoplossingen die vanzelfsprekend zijn en een verrassend en nieuw perspectief bieden. Wij bouwen graag samen aan dit nieuwe perspectief als de belangrijkste waarde van onze architectuur.

OfficeNew01

Team

Joep Windhausen

Joep Windhausen is samen met Roderik van der Meulen oprichter van Nieuwe Architecten.

Joep Windhausen werkte van 2002-2005 bij Architectuurstudio Herman Hertzberger. Hier verscherpte hij zijn visie op ruimtelijkheid en de manier waarop een gebouw in de stedelijke omgeving wordt ingepast. Hoogtepunt daarbij was het ontwerpen aan het Muziekpaleis Vredenburg in Utrecht, een project waar met veel verschillende belanghebbenden is samengewerkt om daadwerkelijk een ‘gebouw als stad’ te realiseren.

Van 2005 tot 2009 werkte Joep bij Benthem Crouwel Architects aan diverse spoorprojecten, zoals Utrecht Centraal en station Delft. De laatste jaren bij Benthem Crouwel heeft hij als projectarchitect gewerkt aan de uitbreiding op het dak van Las Palmas te Rotterdam. Dit project is in bouwteam gerealiseerd, waarbij Joep verantwoordelijk was voor een zorgvuldige afstemming tussen opdrachtgever, gemeente, adviseurs en aannemer.

In 2009 heeft hij op eigen initiatief de stap genomen het bureau Windhausen Architecten op te richten, met opdrachten voor het renoveren en uitbreiden van schoolgebouwen en bestaande complexen van woningcorporaties. In 2014 is dit bureau, met de komst van Roderik, overgegaan in het huidige bureau Nieuwe Architecten.

Roderik van der Meulen

Roderik van der Meulen is samen met Joep Windhausen oprichter van Nieuwe Architecten.

Van 2004 tot 2014 was Roderik architect bij Benthem Crouwel Architects, waar hij betrokken was bij een groot aantal spoorinfrastructuur- en publieke projecten. Vanaf 2004 werkte hij aan het ontwerp en de realisatie van OVT Utrecht Centraal, de laatste jaren als verantwoordelijk projectarchitect. In die rol was hij aanspreekpunt voor ontwerp, uitwerking, afstemming en realisatie van dit project, coördinerend tussen adviseurs, opdrachtgevers, gemeente, aannemer en overige stakeholders. Een complex project waarbij van de architect een duidelijke visie, een helder ontwerp en een grote betrokkenheid werden gevraagd.

Daarnaast werkte Roderik als projectarchitect aan uiteenlopende prijsvragen en inrichtingsplannen, zoals bijvoorbeeld het spraakmakende bedrijfsgebouw voor Wilo in Zaandam, dat in 2010 de Nationale Staalbouwprijs heeft gewonnen in de categorie industriële gebouwen.

In 2014 verliet Roderik op eigen initiatief Benthem Crouwel Architects om te gaan werken als Nieuwe Architect.

Alvaro Saez O'Farrell

Alvaro is afgestudeerd aan de Francisco de Vitoria Universiteit van Madrid als Master of Architecture in creativiteit en architectonische representatie. Al tijdens zijn studie heeft Alvaro veel ervaring opgedaan bij internationale bureaus in Spanje. Na zijn afstuderen in 2016 heeft hij de stap gezet naar Nederland, waar hij onder andere bij verschillende gerenommeerde bureaus heeft gewerkt aan kennisdeling, grotere internationale projecten, infrastructuur, en uiteenlopende vastgoedopgaven.

Zijn internationale ervaring heeft eraan bijgedragen dat hij goed in staat is zich aan te passen aan nieuwe omgevingen en randvoorwaarden. Alvaro is met name geïnteresseerd in het zich eigen maken van de geschiedenis van de plek om daarbinnen speelse scenario’s te creëren die de zinnen prikkelen. Alvaro denkt sterk conceptueel en weet zijn ideeën overtuigend te vertalen via 3D visualisaties en grafisch design.

Alvaro is te typeren als een allround architect en heeft naast zijn werk succesvol geparticipeerd in diverse internationale prijsvragen. Een overzicht van zijn werk is te vinden op zijn persoonlijke website.

Jimmie Jacobs

Projecten met een uitdaging en maatschappelijke relevantie is wat Jimmie drijft als architect.

Na de HBO Bouwkundige in Tilburg succesvol te hebben afgerond is Jimmie in 2014 op de TU in Eindhoven afgestudeerd op het thema Architectuur en Mobiliteit. Met stages bij diverse architectenbureaus in Nederland, werkervaring in de breedte van het vak als inspecteur en adviseur voor energiebesparing in de woningbouw en werkervaring aan hoogwaardige particuliere woningbouwprojecten, heeft Jimmie de overstap gemaakt naar Nieuwe Architecten.

Met ervaring in de toepassing van nieuwe bouwmethodes en een gedegen technische- en materiaalkennis kijkt hij vooruit naar nieuwe mogelijkheden. Bij ieder project op zoek naar de balans tussen functie en esthetiek, met een belangrijke rol voor de relatie tussen binnen en buiten, heldere zichtlijnen, de toepassing van hoogwaardige materialen en zorgvuldige detaillering.

Fido Melskens

Van jongs af aan is Fido erg geïnteresseerd in technologie en heeft hij een passie ontwikkeld voor de groeiende mogelijkheden van software. Vanuit deze passie kijkt hij naar architectuur vanuit een nieuw perspectief door o.a. onderzoek naar het gebruik van game-engines en virtual-reality in het ontwerpproces en de mogelijkheden van parametrisch ontwerpen. Vanuit dit nieuwe perspectief creëert hij interessante concepten en oplossingen die aansluiten op de huidige vraagstukken uit de samenleving.

Fido is in 2017 afgestudeerd aan de Avans Hogeschool in Tilburg en doet momenteel zijn Master of Architectuur aan de Academie voor Bouwkunst in Tilburg. Tijdens zijn afstuderen heeft hij de woning van zijn ouders ontworpen die hij na het afstuderen ook zelf heeft gebouwd.

Door de combinatie van de opleiding bouwkunde, praktijkervaring en zijn master architectuur onderscheidt Fido zich als architect in de combinatie van vernieuwend softwaregebruik met een hands-on aanpak.

Merve Yildiz

Merve heeft een fascinatie voor het ambacht van houtbewerking en in de verfijnde Japanse houtverbindingstechnieken in het bijzonder. Haar expertise omvat een grondige kennis van biobased en circulaire materialen, evenals de vaardigheid om de CO2-impact van bouwprojecten te berekenen.

Ze behaalde haar bachelor in Architectonisch Techniek aan de Hogeschool van Amsterdam in 2019 en heeft sindsdien haar academische reis voortgezet door de master Architectuur te volgen aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam.

Merve heeft in haar stageperiodes veel ervaring opgedaan met vastgoed en onderhoud. Met haar werk als Technisch Ontwerper bij verschillende architectenbureaus heeft zij een brede ervaring opgedaan voor het vertalen van concepten tot realistisch uitvoerbare projecten.

Ioanna Tzavella

Ioanna is een bevlogen architect, geboren in Griekenland en verhuisd naar Nederland om architectuur te studeren aan de TU Delft. Na haar succesvolle afronding van haar Bachelor in architectuur aan de TU Delft, voltooide ze haar Master in 2018, gespecialiseerd in nationaal en internationaal woningbouwontwerp. Ioanna’s professionele reis begon in Amsterdam, waar ze bij een gerenommeerd bureau werkte, waar ze waardevolle ervaring opdeed in woningbouw en mixed-programma-ontwerp. Na vijf vruchtbare jaren besloot ze haar carrière voort te zetten bij Nieuwe Architecten, waar ze haar expertise inzet voor een breed scala aan projecten. Ioanna’s diepe waardering voor architectuur is duidelijk zichtbaar in haar werk. Ze beschouwt architectuur als een kunstvorm die de kracht heeft om vorm te geven aan de wereld om ons heen en om gemeenschappen te verrijken. Haar Griekse temperament brengt een unieke en creatieve energie in elk project, waardoor ze steeds weer innovatieve en inspirerende ontwerpen creëert. Ioanna is een toegewijde professional die ernaar streeft de grenzen van architectuur te verleggen en oplossingen te bieden die zowel esthetisch indrukwekkend als functioneel doordacht zijn.

nieuwe architecten

Zin om nieuwe ervaringen op te doen en mee te werken aan diverse en uitdagende projecten? We zijn altijd opzoek naar stagiairs en ontwerpers om ons team te versterken. Geïnteresseerd? Stuur een mail naar hallo@nieuwearchitecten.nl


Kantoor4_WEBP

Opdrachtgevers

Nieuwe Architecten werkt voor een uiteenlopende groep opdrachtgevers, van grote professionele partijen tot particulieren. Wij werken graag in de breedte van ons vak van kleine tot grote schaal. Voor elke opgave zoeken wij in hechte samenspraak met onze opdrachtgevers naar een optimaal resultaat. Hierbij betrekken we niet alleen de vraag, wensen, eisen en verwachtingen van de opdrachtgever, maar ook de belangen, verwachtingen en risico’s die spelen vanuit de omgeving, gebruikers, stakeholders en andere betrokkenen. Vanaf het begin van het proces zoeken we naar draagvlak met als gemeenschappelijk doel: het verbinden van de mensen en de plek.