Johan de Witt_website header 2

Verduurzaming portiekflats Johan de Wittsingel

De portiekflats gelegen aan de Johan de Wittsingel te Schiedam waren toe aan grootschalig onderhoud en verduurzaming.

De stedenbouwkundige structuur bestaat uit twaalf portiekflats uit de jaren ’60 en kent veel repetitie. In de oorspronkelijke architectuur worden de verdiepingen gescheiden met horizontale vloerranden en balkons. Hiertussen zijn de gevels ingevuld met kozijnen, borstweringen, metselwerk penanten en loggia’s. De portieken zijn zeer gesloten door een metselwerk gevel met enkele rechthoekige kozijnen.

Bij de grootschalige renovatie en verduurzaming wordt o.a. de energieprestatie van de complexen verbeterd door het toevoegen van gevelisolatie op het bestaande buitenblad. De bestaande horizontale geleding is uitgangspunt voor de vernieuwing van de gevel. De vloerrand wordt zo vormgegeven dat er een terugliggende voeg ontstaat. Dit geeft een nieuwe interpretatie aan de horizontale belijning van de bestaande gevel en versterkt de diagonale ruimtewerking van de tussenliggende ruimte, een belangrijk stedenbouwkundig kenmerk.

vogelvlucht 3D
lijnen op bestaande foto

De gevelisolatie wordt in kleur geschilderd en heeft minder nuance dan de bestaande metselwerk gevels met een verschil in kleur tussen voeg en steen. Om de geleding in verdiepingen van de complexen te versterken is ervoor gekozen de verdieping in verschillende tinten geel/bruin te schilderen. Al deze kleuren zijn reeds aanwezig in de verschillende bouwdelen van het bestaande gebouw en omgeving. Om de sociale veiligheid te vergroten, worden de portieken voorzien van nieuwe dubbelhoge entrees met glazen puien. Dit zorgt voor meer inkijk in het portiek wat de sociale veilgheid ten goede komt. De postkasten en huisnummering zijn in de nieuwe entree integraal opgenomen. Het plan sluit door deze ingrepen aan bij de richtlijnen voor transformatie, benoemd in het beeldkwaliteitsplan.

IMG_9995
IMG_1002
IMG_0036
20190219-DSC_1006
IMG_0014

Locatie

Johan de Wittsingel, Schiedam