083A_exterior_HEADER 3

Make Mokum Move

Hoe maak je van de Sluisbuurt een dynamisch, leefbaar en bruisend Amsterdams buurt? Die vraag stond centraal bij de ontwerpwedstrijd van Europan 14. Nieuwe architecten heeft in het kader van deze vraag een strategie ontwikkeld voor een evoluerende stedelijke omgeving.

Make Mokum Move biedt mogelijkheden voor een efficiënt, karakteristiek en levendig nieuw te ontwikkelen district. Door te beginnen met het analyseren van de bestaande stad met zijn eigenschappen, geeft Make Mokum Move een concreet inzicht in de stedelijke kwaliteiten van het leven in de stad Amsterdam, die door de jaren heen zijn ontwikkeld. Deze kwaliteiten zijn vertaald in een nieuw stedelijk plan, gebaseerd op het stedenbouwkundig ontwerp voor de Sluisbuurt. Het moet een veerkrachtig en flexibel district worden dat in staat is zichzelf te vernieuwen en waarin de kwaliteit van het leven voor al zijn inwoners en gebruikers geleidelijk verbetert.

083A-xv-aa-A2 2

Hoogbouw is een efficiënte manier om de dichtheid te vergroten door voldoende openbare ruimte op straatniveau te houden. Het heeft echter een overvloedig aantal liften nodig om het verticale verkeer te accommoderen. Door een verhoogde stad te maken, neemt de vraag naar deze elementen toe, terwijl de functionaliteit en kwaliteit als stad afneemt. Door de toren te benaderen als het stapelen van straten, kan men het aantal liftstops verminderen. Dit bespaart zowel tijd als geld en sociaal gezien verliest de hoogbouw zijn anonieme karakter. De straten zijn platforms waar liften landen en zijn gestapeld met functionaliteit. Deze stedelijke backbones kunnen worden gezien als uitvoerbare bouwplatforms. Ze herbergen elektrische energieopslag, filters voor regenwater, riolering en afvalverwerking. Bovenop deze constructieve platforms staat een zeer flexibele bouwsteen.

Door een stadsgezicht met hoge dichtheid te maken, loopt de mogelijkheid om te ontsnappen aan het drukke stadsleven gevaar. Binnen dit voorstel blijft de buitenstraat met plint levendig, terwijl de binnenplaats afgezonderd is en toch open voor het publiek. Het contrast van druk straatleven en een rustige privé-kant wordt ook gerealiseerd in hoogbouw. De productieve stadsplatforms zijn openbaar, terwijl de buitenzijde van de torens privétuinen en balkons huisvesten.

Kortom, de Sluisbuurt moet streven naar een stadsplan waarin het casco van gebouwen van hoge kwaliteit heeft, door te investeren in een raamwerk van ruimten met een low-tech duurzame installatie. Door een schaal in te voeren die tussen het blok als geheel en de afzonderlijke appartementen en werkruimten in ligt, wordt een toekomstbestendige flexibiliteit geïntroduceerd waarin het programma ingrijpend kan veranderen. Er ontstaat een wijk waar mensen de mogelijkheid krijgen voor interactie en ontmoeting, terwijl typisch Amsterdamse kenmerken van publieke en private ruimte worden gerespecteerd.

Locatie