DSC_0240

Uitbouw Voorburg

Hoe een kleine ingreep een groot effect kan hebben: dit woonhuis in Voorburg bewijst dat uitbreiding en verbetering niet altijd hoeven te gaan over meer ruimte en vierkante meters. Het jaren ’30 pand werd in 1999 al uitgebreid met een hobbykamer en bijkeuken, nu was het de wens van de bewoners het huis verder uit te breiden en beter te verbinden met de tuin.

De toevoeging van Nieuwe Architecten bestond uiteindelijk uit niet meer dan 10 m2, maar zorgt voor een grotere keuken, doorkijk en licht naar de gang, een ruimere eetkamer die verbonden is met de keuken, en zicht vanuit de entree door de keuken heen naar de tuin. 

 

De regels rond het vergunningsvrij aanbouwen zijn hier optimaal ingezet: zo hebben we binnen de vastgestelde kaders een unieke en passende oplossing kunnen maken die past bij het originele pand en de al gemaakte uitbouwen.

De geknikte daklijn kreeg bijzondere, met de computer gefreesde bamboe lamellen, die harmonieus aansluiten op de bestaande uitbouw. De lamellen omarmen als het ware de uitbreiding en zijn via een doorgaande pergola verbonden met de zij-aanbouw.

NA_uitbouwVoorburg_01
schets concept
sp2016-uitbouw-voorburg-1-lowres
sp2016-uitbouw-voorburg-4-lowres
DSC_0237s
bamboo lamellen breken het licht
DSC_0240
de lamellen zijn gefreesd met CNC
sp2016-uitbouw-voorburg-6-lowres
sp2016-uitbouw-voorburg-7-lowres

Tuinhuis

Voor de tuin is een tuinhuisje ontworpen dat dient als opslagruimte voor gereedschap. Dit heeft een dak van PV-cellen die het woonhuis voorzien van elektriciteit. Om de footprint in de tuin zo klein mogelijk te houden is dit huisje als een openschuivende kast bedacht.

129DO-tuinhuisA
Tuinhuis in compacte gesloten vorm
129DO-tuinhuisB
Tuinhuis in open vorm

Locatie