sp2016-wolvenhoek-3-lowres

Upgrading parkeergarage Wolvenhoek

Wie het museumkwartier van ’s-Hertogenbosch bezoekt en zijn auto wil parkeren, zal hoogstwaarschijnlijk gebruik maken van parkeergarage Wolvenhoek: een grote split-level parkeergarage van 12 verdiepingen waar zo’n 450 auto’s in passen. Door de ligging en de 24-uurs bereikbaarheid is het een populaire en veel gebruikte garage. Maar in het stadsbeeld van historisch ’s-Hertogenbosch detoneert het massieve betonnen gebouw met zijn gesloten gevel.
De gemeente wil het gebouw een vriendelijker uitstraling geven, zodat het meer een visueel aantrekkelijk stadsgebouw wordt dan een puur functioneel gebouw.

sp2016-wolvenhoek-9-lowres

Nieuwe Architecten heeft vier varianten gepresenteerd voor de vervanging van de balustraden. In de nieuwe situatie is de garage niet alleen een prettiger plek voor de gebruikers, ook voor voetgangers en passagiers in de voorbijvarende rondvaartboten zal het gebouw positief de aandacht trekken. Houten lamellen, in kleur gepoedercoate stalen banden en licht reflecterende RVS plaatjes bieden verschillende opties om de uitstraling van het gebouw warmer, gelaagder en lichter te maken. Uiteindelijk is gekozen voor de variant waarin de balustrade gesloten wordt om lichtvervuiling naar de omgeving te voorkomen. De balustraden bestaan uit golvende beplating in verschillende stralen, die als een speels gordijn om het gebouw vallen. Slimme materiaalkeuze zorgt voor kostenbesparing; zo krijgt de Wolvenhoek, binnen een beperkt budget, een verrassend nieuw gezicht.

139DO-DT-01-NIEUW-A3
139SO-CONCEPT
139W_BOUWBORD
3D visualisatie Lombardpad
139SO-FOTOFRONT-VARIANT4A
3D visualisatie Waterstraat

Locatie