145_MIJN_aanzichtgracht_PM

Nieuw Delft Coendersbuurt MIJN Woonhuis

In Nieuw Delft, het stedelijk ontwikkelingsgebied dat is vrijgekomen na het ondergronds gaan van het spoor in Delft, hebben particulieren de mogelijkheid hun eigen droomhuis te bouwen. MIJN woonhuis is in zeer nauw contact met de opdrachtgevers ontworpen. Door de ontwikkeling vanaf de eerste schets tot de uiteindelijke oplevering te begeleiden, is Nieuwe Architecten in staat geweest een huis te ontwerpen dat aan alle wensen voldoet.

Het gezin bestaat uit twee volwassenen en drie jonge kinderen. Om alle activiteiten een plaats te geven, zijn de onderste twee verdiepingen zo ontworpen dat ze ruimte bieden aan wonen, eten, spelen en werken. Deze vier onderdelen hebben hun eigen plaats en zijn alle verbonden met een ruime vide. Op de tweede verdieping hebben de kinderen hun eigen verdieping met slaapkamers en badkamer. Op de bovenste verdieping slapen de ouders, waarbij er ruimte is voor een royale badkamer, inloopkast en dakterras.

142so_schetsvariant-patio
eerste verkennende schetsen
142so-schetsvariant-schijf
het unieke kavel op de hoek ten volle benut
142mijn_ds
alle gebruiksfuncties zijn verbonden met een vide

De locatie van het huis bevindt zich op de hoek van het bouwblok aan de nieuw aangelegde gracht, de Nieuwe Delft. Op deze bijzondere locatie is het huis ontworpen als een modern grachtenpand. Bij benadering van het huis springt een vier meter hoog raam op de hoek direct in het oog. Daarachter ligt iets verdiept in het souterrain de werkkamer, en daarboven op de bel-etage de woonkamer. Door deze ruimtelijke opzet hebben beide verdiepingen een goed contact met de autovrije straat die voor het woonhuis langs loopt. Alle gevelopeningen zijn, net als bij veel grachtenpanden in het historische centrum van Delft, in onderlinge samenhang en verhouding ontworpen. Voor de dichte delen is gekozen voor een grijs-bruine steen die in kettingverband is verwerkt. Door dit metselwerkverband wordt de horizontaliteit van de gevel benadrukt. Net als bij veel oude grachtenpanden neemt de hoogte van de verdiepingen naar boven toe af, wat voor hierarchie in de gevel zorgt. Door horizontale lijnen toe te voegen die doorlopen in de kozijnen wordt het gevelvlak opgedeeld. De lijnen liggen naar boven toe steeds dichter bij elkaar waardoor het pand nog hoger lijkt.

Aan de voorzijde naast de entree is op de Delftse stoep een zitelement opgenomen. Hier heeft men mooi uitzicht op de gracht, kan men de spelende kinderen in de gaten houden en kunnen buren elkaar ontmoeten.

Locatie